埃德蒙顿华人社区-Edmonton China

[菜谱] 蛇王请进-----贵妃鸡

老杨团队,追求完美;客户至上,服务到位!
呢张相好鬼肉酸,我姐手姐脚甘,D鸡斩得好肉酸,因为呢D鸡要骨头红红地先好吃嘎嘛,搞到仲肉酸,所以吾系几想发,不过吾发,你吾点下我,我又吾会进步。白切鸡就有浸冰水,贵妃鸡,我就没过冷河。你点整呢?
; z  l( ~8 R' J: J" I6 @
6 Y9 \' U' M2 q7 Q1 T* j4 x& b一般我早上先蒸鸡到7成熟,留起D鸡汁。贵妃鸡汁系用头抽同八角茴香呢D香料隔晚煮好,加热后放入蒸鸡,等滚就慢火,将D汁不停淋落只鸡到几分钟,之后熄火加盖盖住放凉,再将只鸡用保鲜纸包好放入雪柜。上碟前一个小时罗出来放至室温,斩件,上碟时再爆姜葱加入D鸡汁煮滚,淋落D鸡到。
呢碗就系琴晚试验的 火鸡螺片汤。
2010_014turkey soup.jpg
老柳教车
1 ~1 V: E+ C( ?# f" Q* h9 x& ^% U3 l3 \( F" ~( c
哈。 我又扼佐你既秘笈。" N2 p3 ~- S" x2 _7 {9 C- h5 M- D
哪味送我地都系出街先有得食阁渣。$ e% ^: O: x0 o! d( n
多d程序老婆就会仪依哦哦。
老杨团队 追求完美
做的真好,但是可不可以不写白话。。。。。写普通话,不然我看不太明白。。。。
哈。 我又扼佐你既秘笈。
$ `$ O$ D" F! T哪味送我地都系出街先有得食阁渣。3 O* `* |4 X0 _0 W2 V0 c4 i" v/ \
多d程序老婆就会仪依哦哦。
, j" Q, f3 p) o+ q! w2 n! Mkingsnake 发表于 2010-10-16 19:14

/ F, L, w4 `" I+ D2 f
- a/ Z+ T' H3 `" p+ d吾系秘笈,都没什么技术含量。/ y/ P. b& H! L1 v" [. `
其实我都没学过点整贵妃鸡,你知啦,好多餐馆将酱油鸡当贵妃鸡嘎嘛,等我再学习下先。
做的真好,但是可不可以不写白话。。。。。写普通话,不然我看不太明白。。。。
& w+ C1 c7 ^# t- i8 n2 x1 B$ }sumash 发表于 2010-10-16 19:36
$ e7 d3 }4 w- k+ J% _. }5 b( z
3 c3 _) {0 h+ n/ W2 f6 W7 Y
美女,我这个菜就是做得不满意,难看得狠。等我再学习一下,找到一个更好的做法再写,好不好?
美女,我这个菜就是做得不满意,难看得狠。等我再学习一下,找到一个更好的做法再写,好不好?
5 U2 S/ A+ ]2 t" U# [梨涡浅笑 发表于 2010-10-16 20:06
# v. q9 A+ c6 o8 s4 }
我觉得做的挺好的呢,呵呵~看着很想吃呢~不过感觉这种菜做法都很复杂呢~
8 i. m% W! \% V* O, K你的汤煲的很好,下次能不能多教几个广东汤的教程呢~我很喜欢的,但是不知道材料怎么搭配~
我以前发过些煲汤的帖子,估计沉到海底了,找了两个过来,见笑了。% p8 A" T9 J. d3 q  X$ V
- z2 [2 j* \# [
http://www.edmontonchina.cn/view ... 0103&highlight=
4 `7 Y6 b0 l: o$ D, t- x, ?2 z
8 f  s) I! a6 |; K& ]+ \2 }' mhttp://www.edmontonchina.cn/view ... 1922&highlight=
老柳教车
1# 梨涡浅笑 3 ?9 s. b8 N  F/ K
抬类都给猴瑟
呢碗就系琴晚试验的 火鸡螺片汤。' ]4 A) P9 x8 M# p6 M$ }
梨涡浅笑 发表于 2010-10-16 18:36

7 h) k, w! |& Y# ^; ^! s) G" ]兴亚都害用该局,没戏过佛该。猴瑟枚?
呢碗就系琴晚试验的 火鸡螺片汤。2 n0 a, k5 \& a4 N! ?+ u
梨涡浅笑 发表于 2010-10-16 18:36
6 ^4 Y0 v1 v- X/ l/ [
兴亚都害用该剧,没戏过佛该。猴瑟枚?
兴亚都害用该剧,没戏过佛该。猴瑟枚?
8 f1 g+ m1 X  M- A  Y; i小胡同 发表于 2010-10-16 21:35

* z/ A- m" q2 q- o+ ^
! X' S+ B. \, y  V/ \哇。国语版广东话。2 ^8 y  B* h! ~" e
确实厉害。
同言同羽 置业良晨
: x$ N* k' a/ W* a: _$ L; `6 P) c& Z6 g. C: ~: k8 L. I9 U
[quote]
5 q+ l1 K! v. c" U5 P! ^' g% k3 K2 F9 B: w1 h! L
哇。国语版广东话。
' T* t+ z, ]; q4 d# `' S& W确实厉害。0 T$ W0 O; _% c% c$ J. T4 z' _3 @( c
  n  ?0 o  H7 R) L
% X) t) W3 l, d# W  r1 i) e
唔好秀,唔识打,学习中。
比蛇王讲的国语棒多了。
理袁律师事务所
比蛇王讲的国语棒多了。
6 T$ I* N. w" s# U. C9 W梨涡浅笑 发表于 2010-10-17 13:10

! E/ g( G, a1 E2 Z6 C多谢噻!呢次係唔係好啲?你哋係點打嘅? 我唔识打。
比蛇王讲的国语棒多了。6 z2 o' s- V. E! o8 H/ `6 y! P0 x
梨涡浅笑 发表于 2010-10-17 13:10
1 C0 O" _. x: E  _# k

: W9 G- `; |7 p+ B( B9 `# d你又知我而加d 國語唔掂?
) a6 ]; t! L& L$ s  ?' L- y+ [& a
; ]* M$ d6 R6 q& D2 ]! F係呢,你試過燜牛腳未?我見到97 咯d連筋連蹄既牛腳都要賣 2.99一磅。
& W% d8 o) s- s9 w4 K$ e7 A' |2 E我想用壓力煲黎玩下,因為都未試過牛蹄,都無知道點搞。
同言同羽 置业良晨
多谢噻!呢次係唔係好啲?你哋係點打嘅? 我唔识打。
- T# n2 h: M' |- |8 j7 ]2 H小胡同 发表于 2010-10-17 13:19
% V: c3 ~& {' B: }# G
; ]. p  N1 I, d0 ?) c4 g  ?( R# {
我就是打国语甘打罗。
老柳教车
你又知我而加d 國語唔掂?
8 o7 |9 o, D/ l( S
7 U3 L. ^: Q" s& e; U  e係呢,你試過燜牛腳未?我見到97 咯d連筋連蹄既牛腳都要賣 2.99一磅。
% H3 X/ ^: S" k: `6 e- _我想用壓力煲黎玩下,因為都未試過牛蹄,都無知道點搞。. S' H) W2 N" v' i2 `
kingsnake 发表于 2010-10-17 15:36
* D+ A& g1 u/ L
, `7 v4 J: h& k* z& b
未啊!牛筋加牛蹄好美容个窝,听到都想试下。我没压力煲,呢类菜都米使旨意玩罗。
, I. U, \. [7 t7 o  [7 a一般都用柱候酱焖。
未啊!牛筋加牛蹄好美容个窝,听到都想试下。我没压力煲,呢类菜都米使旨意玩罗。
. A0 W  X& }9 M3 F. h3 \/ l一般都用柱候酱焖。* O4 k& A7 D1 A* ?( R
梨涡浅笑 发表于 2010-10-17 15:44
& X8 @2 N, W8 F6 f3 B  a
" _! u5 u4 `  O+ I) l* U6 R9 w
係米真架?係就要試下燜俾老婆食蘿。
% T& ~$ X  j; \: ?我想用壓力煲,泡制距一個鐘頭,然後先至用醬燜。2 a$ P, r" Q: z
一個禮拜都唔見我浦頭,就知我食瓜老親佐。
哈哈,摆明整蛊你嘎啦,我甘贪靓,点会吾整D牛筋自己叹下窝,牛蹄就真系未整过。; {/ b7 D: n) N+ L
见你话敢鬼好,整比蛇太吃,我就写详细D啦。' S; w( u1 t1 G( w7 j) D1 {

$ h( V1 G0 w: Z+ d" S8 o牛筋先出下水,水一滚,放落去即刻熄火,变色就捞起,吾好煮甘耐,米D胶质走晒。  ?4 w% _$ `6 J4 G: I9 y0 J% ]+ I- e
干锅炒姜片蒜片,干锅啊,放牛筋翻炒至再变色,呢个时候加油落D牛筋到,加入花椒八角陈皮丝,有草果桂皮就放点啦,继续炒至香味四散,加足量的水,焖到牛筋软晒(一般锅2小时,高压锅你自己搞掂。)加入柱候酱(有D牌子的柱候酱会咸,自己加糖)焖到收汁。一次可以整多D,放入雪柜,肚饿时,用来捞米粉,好吃到晕啊。
; M3 h' t0 `7 a5 B2 Q; ~) B5 z8 o0 \( K( \6 O  z, b, E
我讲到甘详细,应该都得嘎啦。
夠曬詳細,抵錫
; A9 M* }# R/ z5 ]9 K+ j$ A  {5 w, n  \8 M0 s% t$ E- s
不過,我講既係成隻連骨連蹄既牛腳,唔係靜牛筋窩。# U7 M+ L; L- w0 d: X, `
整靜牛筋,我就將D 牛筋連半煲水全部放曬落壓力煲,壓距九個字。
7 O# z4 B& {( W+ |  I  _停壓後開蓋,用凍水狂沖通埋用手卒瀝曬D肥油,可能連膠質都去錦唔少,不過,油膏太多,冇計啦。
+ Q" `( }, s; j' q7 s6 |6 R9 C然後再落辣椒,柱侯醬,蒜米黎燜十五分鐘。. h, t9 |3 q1 a. t& }
放作入雪櫃後都會好似好多膠噤。3 H: h* n: d& F# M' _% H
唔錦樣整走D肥油,老婆唔肯食架。
6 }" l1 F6 A! q- z8 w% s用壓力煲快好多,個煲我地都用佐好多年鑼。
大型搬家
同言同羽 置业良晨
得啦,吾使,省省省省掉!
同言同羽 置业良晨
文化太浅,没看懂!!
得啦,吾使,省省省省掉!
- ~  x0 ~7 z* k3 V& [& N梨涡浅笑 发表于 2010-10-17 17:19
) P8 }# t1 |3 R- c+ K$ |+ Z0 `

1 |- u7 u5 O5 `哈哈。唔关我事,咯啖系老婆叫我锡你架,省唔甩架啦 ,盏甩皮姐。5 |1 _1 I6 |4 s$ T

9 ~- D' a9 l; K. m好,言归正传。讲漏了我将煲完牛筋既汤,趁热僻走晒D浮油再用番架。因为油浮水面,而胶质要冻佐先至分开。
你真系24孝老公罗。
我以前发过些煲汤的帖子,估计沉到海底了,找了两个过来,见笑了。) ?* b( O: G5 E$ |3 Z" Y1 U! j

. p9 O9 m- r9 K* M8 Q7 ~* w0 Ghttp://www.edmontonchina.cn/view ... 0103&highlight=
" c3 h4 ]. @6 }7 |9 W6 D0 F. F* t" _- W$ Q- [
http://www.edmontonchina.cn/view ... 1922&highlight=; }5 c2 Q3 q5 R2 }( X8 z/ L- h4 b
梨涡浅笑 发表于 2010-10-16 21:22
% R- y) k8 X! S; _" s# C
真不错,那个蜜枣煲出来肯定又甜又好喝~改天一定尝试下~
真不错,那个蜜枣煲出来肯定又甜又好喝~改天一定尝试下~
6 m/ j) b. |8 _; Zsumash 发表于 2010-10-18 10:15

0 T) k" V. y+ a6 B: L  n5 x. W  W; h8 y4 d, ~- o
可以盖用无花果的。
可以盖用无花果的。
% C8 R5 p( p( A( X梨涡浅笑 发表于 2010-10-18 10:21

. ]0 u0 n3 ]# ~$ U+ g9 p太牛了,我都不知道无花果可以煲汤的~
1 @, y: S1 N, u, A4 n谢谢哦~
可以盖用无花果的。
8 e5 U! {& z( T# J, c% Y5 J梨涡浅笑 发表于 2010-10-18 10:21

! @# z2 R9 N4 R1 _; ^. K+ [- A- F9 x
; a  F6 L- U& Z  a2 M) B7 h0 a7 Q我钟意用些少罗汉果。
看不懂,不过淋鸡很多遍这事我干不了,性格问题,哈哈~