埃德蒙顿华人社区-Edmonton China

[其他] 梨渦 去飲茶啦

老杨团队,追求完美;客户至上,服务到位!
[ 今朝想請埋你,一齊去再試下皇城,睇下有冇退步,不過就怕阿一哥呷乾醋唔放人 ]7 R. v! B- ~. `2 ?" o
[ 而加飲完啦]
+ {1 q4 d% ~6 c% ^' _) B- @6 H, b$ f' n+ w0 E: w' [
這次要茶錢,不過最後部長還是免了。, z, |& H/ }8 ?$ a1 m5 m5 u* m+ w
有 coupon的,還有 $15 送 $2.99。
2 P5 X" j4 I8 X/ a5 M! y# w4 V. d. K
蝦餃 還是不錯,餃皮比龍庭的好。
, p. @; U) [% Z. Z包子 還是小了些,味道可以。
  y4 U! B5 }) t鳳爪 也過得去,沒見到有鴨掌(這個我不愛吃 )。- N" T0 I, R/ T2 W2 A) d+ h
潮州粉果 比龍庭和潮樓的都好。. ^7 _/ c% T- |# ~" O6 N6 S
不過,你說得對,腸粉還是 龍庭的最化算。, o9 o, p) D; [) u2 x2 ]) g7 y
照現時來看,紅鳳凰是難以較量的了。9 ~5 q7 w3 K& x  @9 `
" `4 ?! v- Q* A8 a  K
11:30am前,地下停車場還有位子。
绕了那么大个圈子,不就是Show off Weekday 有空去喝茶!2 m: [  O( x3 N8 R' d4 ^; D! a5 e  D2 K9 E
我就做到大汗嘚细汗,向烈日下晒左成个钟,吾见左半条命。无阴功!/ q& Y/ ?4 K) D6 u7 ?6 K
皇城而家系推车仔定系部长卖,我好贵怕D部长卖,D口水系甘喷晒落下去,然后问你,吃吾吃啊?D野又冻晒。$ i0 n" r& U$ k; B9 s- m
龙庭个个靓女,卖肠粉咯个,好好人嘎,又爽手,个老世又几好招呼。
老柳教车
[ 就得咯半日出太陽,米瓜瓜叫, 最多錫番啦 ]
& K8 J/ h4 {. X  J3 W& M0 _! j4 C[ 除佐禮拜,平日冇推車,不過係落單既,噤仲好,價錢一目了然 ]
/ P8 p- E. W" o9 I[ 部長d 推薦我從來都唔吼 ]9 q9 a# Y8 P7 c# w+ `9 i& s* X
[ 龍庭個靚女? 係唔係扎馬尾辮咯個呀 ]
老杨团队 追求完美
[ 就得咯半日出太陽,米瓜瓜叫, 最多錫番啦 ]
6 {* ^2 D1 M" L  L+ R: m[ 除佐禮拜,平日冇推車,不過係落單既,噤仲好,價錢一目了然 ]
  q9 ~  E6 E  r5 ^[ 部長d 推薦我從來都唔吼 ]
8 e; T9 I0 H$ u1 G8 W[ 龍庭個靚女? 係唔係扎馬尾辮咯個呀 ]3 a' ~7 G& d/ H) [; ?( v" S6 k1 V' l
kingsnake 发表于 2011-6-21 15:23

% W( |4 o1 \6 f/ ~$ Q5 K; a) U, c7 k7 j! S
系罗,一日有半日出去晒太阳啊麻,明晒。. U7 ]9 I6 u5 ]3 Z  [
如果碟碟价钱吾同,系要计下先,所以龙庭就方便好多,同一个价钱,心中有数。吾使你带住副老花镜向个鬼妹面前,向个电话到按下按下。8 y0 n5 J: }9 _( y. U" i4 \4 Z0 w" w
而家食来食去都系个几种,难道我们的饮茶文化就只有尼D?我觉得以前有好多窝,但又讲吾出,太耐无得食啦。我去左美味馆,吾系好骤脚,D装修又真系吾得。不过有炸脆奶,药膳鸡脚,个铁板牛魔王英文系牛扒,原来系牛腩猪肠粉。
( _: ~* k! i$ U; `7 |9 K% m+ H9 x) U. K
系罗,一日有半日出去晒太阳啊麻,明晒。
6 o) y9 _% h( L8 w6 o. ~6 w5 A+ P如果碟碟价钱吾同,系要计下先,所以龙庭就方便好多,同一个价钱,心中有数。吾使你带住副老花镜向个鬼妹面前,向个电话到按下按下。
' a& j% d; B7 B而家食来食去都系个几种,难道我 ...
7 y, r9 D. S8 F# I; L8 `8 c5 k梨涡浅笑 发表于 2011-6-21 16:18

, E4 w/ S7 [9 A4 n7 h* ]& d) s
6 S+ f+ {8 A* c. P, y1 |[ 都唔算好難計者;細,中,大點都係 $2.99。]
- Z, j* R, X& S; R[ 特點就 $4.50 ,不過連牛筋,咖喱魷魚,腸粉都係特點之嘛。]
7 x% [- M$ M, r) m[ 炒粉,飯,麵就 $10.95。]& N) X% W4 ?& z0 r! d; |/ u
[ 潮樓既粉腸都算係特點啦。不過你食得幾多碟者? ]
" {4 K/ s0 E9 b8 H( R6 k$ { [ 就呢個價錢,同唔計茶錢,我都會繼續捧場嘎。]

! p# |% m% w9 N. A. V6 L# H3 l+ S! o( v猪刀小试 发表于 2011-6-21 16:20

% A7 i0 n; w8 \) t/ e% d0 d7 h( }" k+ k9 U* ?7 D
刀刀,蛇王同一鬼妹喝早茶,怕蛇太罚他跪搓衣板
[ 都唔算好難計者;細,中,大點都係 $2.99。]4 E' G. O' w) t8 h
[ 特點就 $4.50 ,不過連牛筋,咖喱魷魚,腸粉都係特點之嘛。]
2 j: `. H9 Q" v! ?* {# Q% [, O/ O[ 炒粉,飯,麵就 $10.95。]
$ m4 C8 `5 K! K* E$ p! G, _* M[ 潮樓既粉腸都算係特點啦。不過你食得幾多碟者? ]5 B) I& s! x# l- J7 |$ w; A
[ 就呢個價錢 ...+ q& n4 I6 s: C5 E4 ^
kingsnake 发表于 2011-6-21 16:35
. c9 J. }" q& J9 ]* [+ l# b% G1 h
& N: ?& D1 `5 A2 z
如果吾系部长免茶钱,就吾系好抵。我同阿一去,食得最多都系肠粉,因为我仲未搞得掂 。其实吾系好中意甘样,一系就讲明吾收茶钱,明明要收,个部长又出来免,好似我争他个人情甘。下次吾免,又觉得吾抵。

& P( O$ H! r$ g[ 噤人地真係好唔想免茶丫嘛!所以只有部長先至有權咯。], H3 _3 d. P  Z2 @
[ 想食腸粉,有間好鬼噏耷嘠餐館,d粉溝佐些少糯米粉,堙堙靭靭噤,都幾滑下,都係 $2.99。]
$ b3 [6 @3 d( i, g! q5 ?[ 兮南面,都有兮中文報紙賣下告白,不過......真係好鬼死噏耷架 ]
2 j, Q; i- i5 y% T: {/ x2 _+ S) e: A; C/ B4 e, L- E: ~
[ 皇城 $15 送 $2.99,就叫一碟腸粉咯,又話喜歡奢侈??食得唔算係浪費挂?食環境呀 ]
[ 噤人地真係好唔想免茶丫嘛!所以只有部長先至有權咯。]  x& x& Y7 d0 F) i+ O* @
[ 想食腸粉,有間好鬼噏耷嘠餐館,d粉溝佐些少糯米粉,堙堙靭靭噤,都幾滑下,都係 $2.99。]
9 c7 A3 j7 _" Z7 @/ y( T8 O1 W[ 兮南面,都有兮中文報紙賣下告白,不過......真係好鬼死噏耷 ...
* \9 P% @7 b- A: ?kingsnake 发表于 2011-6-21 17:14

8 d2 L  y$ G, g$ ~7 a, u' a. d# j5 i+ c0 W5 t4 w9 T. f
南边,边间?讲黎听下。' H* r  Z: `0 N
你仪家都中文劲爆啊,连“噏耷”都得? 服左你。6 a& p' L& ^9 ^- ]0 Y( C9 k
3.25一碟肠粉你吾吃,走去吃4.50,差1.25嘎,成一大啖肠粉嘎啦,呢D就叫做浪费啦。奢侈呢,就系我用10元一口气吃3碟,几豪啊。
1 p; t! [! }, T; I环境吾重要啦,最重要同边个吃。
3 R, @7 B& \- F" F
南边,边间?讲黎听下。: f, ^4 ^. L- K/ }  |
你仪家都中文劲爆啊,连“噏耷”都得? 服左你。
. T! C7 Z: W  R6 X, n3.25一碟肠粉你吾吃,走去吃4.50,差1.25嘎,成一大啖肠粉嘎啦,呢D就叫做浪费啦。奢侈呢,就系我用10元一口气吃3碟 ...
/ W+ |4 d1 B& W3 ~( s环境吾重要啦,最重要同边个吃梨涡浅笑 发表于 2011-6-21 18:00

- S  K5 p8 {; K) i2 F2 Q
+ D3 n1 u% w9 g0 B! t2 P[ 咯句真係好重要 ]: I6 c& E! k- D' e2 M; ^
[有d人連 龍庭同 美麗華都唔肯去,話烏糟窩]5 f! _9 P+ w3 b. e7 W4 f- g
[ 地址同茶樓名 尼樣野要同你兮短信密蜜斟先得架 ]% u9 N- _" D" b: k% d( C1 l! z" R
[ 先旨聲明,環境太差唔好瀨我窩 ]
- E$ M0 M5 v! V[ 不過,都係免茶,‘涵罷冷省’都係 $2.99渣。]
5 V; Q3 D+ }( e[ 去睇短信啦 ]
大型搬家
[ 仲有:
; e0 B6 r. V2 z- ]6 e用 300蚊去買個LV包,即係高d價錢食好野。= 奢侈。8 n5 E! C+ [( w" L
用 50蚊去達賴喇嘛買10個包包。 = 浪費。]
同言同羽 置业良晨
[ 咯句真係好重要 ]$ S  \8 X( X4 o3 L6 z
[有d人連 龍庭同 美麗華都唔肯去,話烏糟窩]3 t* Z% t+ Q8 t3 S7 }3 y' \
[ 地址同茶樓名 尼樣野要同你兮短信密蜜斟先得架 ]
9 I3 s' K. t) A$ `3 e5 G9 R7 O[ 先旨聲明,環境太差唔好瀨我窩 ]: o" _' b# G% j+ l+ A. `+ f
[ 不過,都係免茶,‘涵罷冷省’都係 $2.9 ...8 f9 j5 w/ _  {" t  c, d
kingsnake 发表于 2011-6-21 19:38

( p! U! |5 @" ]2 s0 Q' s" T7 K1 k" W* A) B9 p% Z
神马东西?
[ 仲有:6 ?% v' i$ t* l0 l7 I0 V4 |' }
用 300蚊去買個LV包,即係高d價錢食好野。= 奢侈。: [& O* A; a( K- x4 [
用 50蚊去達賴喇嘛買10個包包。 = 浪費。]
% y  X, k& [% Q/ |1 n, ekingsnake 发表于 2011-6-21 20:24
5 ?; Z, F. |  D0 x& e2 W
+ j6 A5 i* n# R" Q/ K* A# g, p
300蚊买LV?边个年代嘎?
完全阅读了~~~~~~~~~~
终于翻页了
同言同羽 置业良晨
精彩精彩,看帖回帖!!
紧紧尾随帖主。。。~
居然有D看不明
终于翻页了
我又去~
同言同羽 置业良晨
我又去~
3 A8 C. F& x5 c- P* z5 p4 NSheJing 发表于 2011-6-25 19:25

- f  h8 }: j! d" G7 I2 N
) r' M. a3 i4 O$ @, A有野食,你就浦头。
同言同羽 置业良晨
昨晚同朋友出去美味馆食饭,唉,D咕噜肉硬到好象化石一样。咕噜肉都不知道炸了后存了几个世纪,如果炸了很久,起码上菜前要炸到心热啊,里面冻冰冰。咕噜肉没哪一家做得很好,但差到这个样子,真是它家第一。
昨晚同朋友出去美味馆食饭,唉,D咕噜肉硬到好象化石一样。咕噜肉都不知道炸了后存了几个世纪,如果炸了很久,起码上菜前要炸到心热啊,里面冻冰冰。咕噜肉没哪一家做得很好,但差到这个样子,真是它家第一。4 s8 a2 B8 b, q! ^- P$ E/ |
梨涡浅笑 发表于 2011-6-26 13:49
% G* `% v! D$ e6 U& a
* V+ }/ Q" n* ]( u
我都吾食咕嚕肉葛,都吾知入便肥定瘦。
. R/ u3 z; ]- H/ k! U今日同個靚女去飲茶,潮樓排曬大隊。再去 皇城試下禮拜既水準,好彩都搵到車位。
! q) Q  D& S0 v2 a* C兩個人既位就好易搵,人多d就要等下。
7 c" L! p1 \% M( D# e% ~# g禮拜尾就炒粉麵可以落單,點心就等推車仔。
4 n6 t2 C9 V4 A( u* l3 U6 n我好小心叫推車d點心,除佐蝦餅外。差不多碟碟都 $2.99。
7 O9 i/ E, f  {6 }2 q0 q5 B原則上, 皇城兮 禮拜都算不錯啦。
大型搬家
我都吾食咕嚕肉葛,都吾知入便肥定瘦。3 D4 W' @. m1 C9 J) H" R& ]( g% M* |
今日同個靚女去飲茶,潮樓排曬大隊。再去 皇城試下禮拜既水準,好彩都搵到車位。2 p0 @* O( j: B: Q4 Q
兩個人既位就好易搵,人多d就要等下。
( }" n3 S& n3 c禮拜尾就炒粉麵可以落單,點心就等推車仔。
4 y5 a5 |% j5 ]* O# {我 ...4 j! y3 z' ?  A* e: A
kingsnake 发表于 2011-6-26 14:31

' c" F5 L% M! n2 V" }
: T! u/ b' h9 K0 Z  _8 H# Y6 u# C我都系逼于无奈。 以前向陈北记旁边有一家,个厨好得,不过个间野旁边系酒吧,D空气吾系好好我就吾去啦,而家吾知响吾响度啦。4 V6 p% F3 z7 v" }; X3 C3 \
甘我都去试下皇城,个仔放假,我就轻松罗。
' k. t# E1 ^  f, U2 ^; E# ~
1 t# N  @& i3 `. G; n$ d# t4 e! t- ~+ s8 q[ 你噤鐘意食腸粉,不如趁住咯間野仲兮道,d腸粉真係超級大碟架,仲係即叫即用粉漿蒸添。我都驚距挨吾住執笠 。]
% D" n) ^/ H& {[ 想自己兮屋企做,趁宜家氹得距開心或且教埋你。]+ Y( p( v1 _3 n
[ 成間店就係兩仔毑一腳踢渣,好容易氹遮 ]
[ 你噤鐘意食腸粉,不如趁住咯間野仲兮道,d腸粉真係超級大碟架,仲係即叫即用粉漿蒸添。我都驚距挨吾住執笠 。]' ~" k4 r6 P* J/ e1 W& F& F4 r
[ 想自己兮屋企做,趁宜家氹得距開心或且教埋你。]5 j) {7 p# j& M1 T/ A0 G
[ 成間店就係兩仔毑一腳踢渣,好容易氹遮 ]6 H% q. ?- n$ b( q! K: j, G7 i  v
kingsnake 发表于 2011-6-26 15:16
0 e5 e" U2 L/ Q( L: h3 C* q% h- M
  z' C+ j4 Z3 i" v
我一定要去试!
% p4 r% ]9 C5 _" v8 ^1 |' y8 ?6 E7 t7 s7 M- l# V
[ 我宜加去個野食腸粉,你有時間就黎啦 ]6 ]3 }& ~% D( E" U
[ 包你食吾曬 ]
: H: \% J8 P3 w: w2 l[ 仲有,距d鳳爪認真嘛嘛 ]
明明是中文,为什么我看不懂,呵呵
* s! p0 N2 n9 ?" C; i  U: a5 m- m6 O粤语?
明明是中文,为什么我看不懂,呵呵
! c3 o6 u' Y2 A. }5 r2 j( W粤语?
; ~; y4 w( M4 v+ ~- y) S+ h梦舟 发表于 2011-6-27 14:46

5 W6 e) _* h: ~- T
# k5 r* P& y8 S那就讓 梨窩妹妹教你吧